Γουμένισσα Αϊδαρίνη

Ερυθρός οίνος Ονομασίας Προέλευσης από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, σε αναλογία 70%-30%. Η Νεγκόσκα, σταφύλι με μαλακά χαρακτηριστικά και ωραίο χρώμα, ηρεμεί το νεύρο του Ξινόμαυρου κι έτσι η «Γουμένισσα» είναι ένα κρασί με μαλακές τανίνες, πλούτο, φινέτσα και μακριά, ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση. Η Γουμένισσα Αϊδαρίνη αποτελεί την απολύτως τυπική έκφραση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτής της μικρής ζώνης Ονομασίας Προέλευσης. Η ενός έτους ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, του χαρίζει εξαίσιο μπουκέτο με ωραιότατο φρούτο, ξύλο και καπνό. Επιδέχεται παλαίωση 3 – 5 ετών.

  • Ετικέτα: «Γουμένισσα» Ο.Π.Α.Π. Αϊδαρίνη
  • Παραγωγός: Χρίστος Αϊδαρίνης
  • Οινολόγος: Μιχάλης Μιχαηλίδης
  • Ποικιλιακή σύνθεση: 70 % Ξινόμαυρο, 30 % Νεγκόσκα
  • Τοποθεσία: Αμπελουργική Ζώνη Γουμένισσας
  • Αμπελοτόπι: Ιδιόκτητοι αμπελώνες έκτασης περίπου 60 στρεμάτων, σε υψόμετρο 250 μ.
  • Έδαφος: Αργιλοαμμώδες
  • Τρυγητός: Κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου
  • Μικροκλίμα: Βροχεροί χειμώνες, ξηρά και ζεστά καλοκαίρια
  • Οινοποιήση: Κλασική ερυθρά οινοποίηση, εκχύλιση 15-20 ημερών. Έπειτα, το κρασί παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μηνες
  • Ετήσια παραγωγή: 10.000 φιάλες για την σοδειά του 2008
  • Κυκλοφόρησε πρώτη φορά: 1983
  • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αλκοόλη 13,5 % vol , πλούσιες και μαλακές τανίνες, αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας και κακάο, επιδέχεται παλαίωση 3-5 ετών
  • Συνοδεύει: Ψητά κρέατα και κίτρινα τυριά ωρίμασνης