Tο Ξινόμαυρο είναι η  πιο πολυδύναμη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Μία από τις σπάνιες εκφράσεις του αποτελεί το Gris de Noir.

Από ιδιόκτητο αμπελώνα στη Φιλιριά, πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, το κρασί αυτό παράγεται με τη μέθοδο blanc de noir. Μέρος της ζύμωσης γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια ενώ ακολουθεί παλαίωση με τις οινολάσπες για περισσότερο από 8 μήνες.

Χαρακτηρίζεται από ένα απαλό σομόν χρώμα. Αρώματα φρουτώδη αλλά και με νότες ανθικές, καραμέλας βουτύρου και τσουρεκιού ενώ στο στόμα η τραγανή οξύτητα ισορροπεί με την λιπαρότητα και τη μακρά επίγευση. Δοκιμάστε το ακόμα και μετά από 4-5 χρόνια

Ετικέτα:Gris De Noir Ξινόμαυρο Αϊδαρίνη, Τοπικός Ερυθρωπός Πλαγιές Παϊκου

Παραγωγός: Χρίστος Αϊδαρίνης

Οινολόγος: Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ποικιλιακή σύνθεση: 100 % Ξινόμαυρο

Τοποθεσία: Αμπελουργική Ζώνη Γουμένισσας

Αμπελοτόπι: Ιδιόκτητοι αμπελώνες έκτασης περίπου 50 στρεμάτων, σε υψόμετρο 250 μ.

Έδαφος: Αργιλοαμμώδες

Τρυγητός: Αρχές Σεπτεμβρίου

Μικροκλίμα: Βροχεροί χειμώνες, ξηρά και ζεστά καλοκαίρια

Οινοποιήση: Οινοποίηση με τη μέθοδο Blanc de Noir , μέρος της ζύμωσης γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια , κατόπιν ωριμάζει με τις οινολάσπες για 8 μήνες.

Ετήσια παραγωγή: 3.500 φιάλες για τη σοδειά του 2018.

Κυκλοφόρησε πρώτη φορά: 2019

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:Χαρακτηρίζεται από ένα απαλό σομόν χρώμα. Αρώματα φρουτώδη αλλά και με νότες ανθικές, καραμέλας βουτύρου και τσουρεκιού ενώ στο στόμα η τραγανή οξύτητα ισορροπεί με την λιπαρότητα και τη μακρά επίγευση.

Συνοδεύει: Λιπαρά μεσογειακά πιάτα, πικάντικα τυριά, μεγάλα ψάρια στη σχάρα ή στα κάρβουνα